Tulisiko sinun valita kiinteä vai muuttuva laina?

Kiinteä laina on pienempi riski sinulle lainanottajana, mutta pankin asema on päinvastainen. Kiinteän lainan korko on aina korkeampi kuin muuttuvan lainan, jottei pankki menetä rahaa ohjauskoron noustessa. Historiallisesti muuttuva korko on useimmiten ollut edullisempi, mutta korkomuutoksien ennustaminen voi olla vaikeaa, jos lainan maksuaika on pitkä.

Muuttuva korko on yleisin vaihtoehto. Muuttuva korko tarkoittaa sitä, että korko voi vaihdella muutaman kerran vuodessa riippuen ohjauskorosta eli hinnasta, jolla pankki saa lainaa keskuspankilta. Mitä korkeampi ohjauskorko on, sen korkeampi on myös sinun lainasi korko. Vaihtelevan koron etu on se, että useimmiten se on alempi kuin kiinteä korko, mutta se on myös riskialttiimpi. Pienemmille lainoille suosittelemme aina muuttuvaa korkoa, ja erityisesti silloin kun maksuaikasi on vain muutaman vuoden pituinen. Korko ei luultavasti tule nousemaan merkittävästi sinä aikana. Sinun tulee tosin aina valmistautua maksamaan korkeampia kuukausimaksuja, jos valitset vaihtelevan lainan.

Viime aikoina korko on ollut historiallisen matala, ja siksi monet suosittelevat nyt ottamaan kiinteäkorkoisen lainan. Valitettavasti on mahdotonta ennustaa tulevia korkomuutoksia, sillä niihin vaikuttavat monet eri muuttujat. Jos sinulla on suuri laina pitkällä maksuajalla, riskin minimoimiseksi voi olla järkevää ottaa kiinteäkorkoinen laina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *